Comunicat de l’Assemblea Glogal Lluís Vives

Els membres de la comunitat educativa de l’IES Lluís Vives, reunits en l’Assemblea Global del centre, ahir dia 15 de gener de 2013, volem fer palesa la nostra disconformitat davant la degradació que estem experimentant tant en l’educació pública com als nostres drets fonamentals. Però abans, cal fer memòria.

El 15 de febrer de 2012, un grup d’alumnes del nostre centre va rebre com a resposta a un tall de circulació reivindicatiu de 10 minuts, colps i força policial fora de mida. Fins el dia 20, la desmesura va continuar amb càrregues, detencions i colps contra uns manifestants ni violents ni preparats per a uns comportaments autoritaris i repressors, que els seus pares ja no comptaven d’haver de tornar a veure al nostre país.

Aquells fets van causar mals físics i seqüeles psicològiques a molts alumnes. La comunitat del Vives hagué de recollir-se per tal d’assistir-los i ajudar-los a mantenir la normalitat acadèmica. No fou fàcil, però el curs va concloure amb resultats acadèmics bons i uns resultats de PAU excel·lents.

Cal destacar la tasca que en aquest aspecte va fer l’equip directiu, que va generar més energia en la pròpia responsabilitat dels alumnes que en la ràbia d’haver patit una repressió injusta i exagerada. Volem expressar des d’ací el nostre agraïment i també denunciar les pressions que la direcció pateix per part de l’administració, malgrat haver mantingut sempre una posició constructiva.

D’altra banda, des d’aquelles dates, són molts els afectats per detencions, denúncies, lesions, identificacions i sancions administratives que han necessitat assistència jurídica. La nostra assemblea va rebre una ajuda gratuïta, puntual i eficaç per part d’un grup d’advocats que finalment han constituït l’Associació Jurídica Primavera Valenciana. Excepte dues amonestacions, en tots els expedients resolts fins ara els alumnes han estat absolts, o bé s’han sobresegut els seus casos.

Però encara queden vistes pendents, i encara tenim recorregudes més de setanta de les 231 multes imposades per la Delegació de Govern. Molta feina jurídica encara per a defensar als jutjats els drets que, amb porres la policia i amb taxes l’administració, va voler ignorar. I cada pas judicial ara és més car, des que tenim en vigor una llei que penalitza la defensa civil amb taxes judicials dissuasòries.

Això és la memòria de l’any passat però no el final de la tasca, perquè al dia de hui, veiem que aquell disbarat de càrregues policials s’ha reforçat amb “càrregues” legislatives -com ara la llei de taxes esmentada-, però per damunt de tot la LOMCE, encara en preparació. Darrere la cortina de fum dels disbarats de declaracions del ministre Wert, s’amaga que aquesta llei, sobre tot, vol la desarticulació social dels centres, tot desproveint de poder de gestió els consells escolars. Això acaba amb la gestió democràtica dels centres i torna el poder a la direcció, que, com hem vist al Lluís Vives i altres centres, és més fàcil de controlar mitjançant l’amenaça.

És una llei que instaura com a meta la mercantilització de l’educació, massifica les aules i privatitza les avaluacions, malgrat disposar d’un cos de professionals públics sobradament formats per a fer-les. I el que és pitjor, l’escola deixa de ser un lloc on es busca potenciar i estimular les capacitats dels futurs ciutadans per a transformar-se en un garbell on es separa el gra de la palla, col·locant a cada qual al lloc que “per natura” els correspon.

Un any més tard, ja sabem, en tant que professorat, famílies i alumnat, i en tant que ciutadania, que no podem confiar ja en que la nostra administració vetllarà per la qualitat de la nostra educació pública i per la seua universalitat i gratuïtat, malgrat ser aquest un manament constitucional. I que cap de nosaltres pot anar sol davant d’aquestes reivindicacions, perquè la repressió té mota força i moltes facetes.

Per això, l’Assemblea Global de l’IES Lluís Vives vol convocar, junt amb l’Associació Jurídica Primavera Valenciana, el concert-aniversari de la Primavera Valenciana que es celebrarà el proper dia 15 de febrer al Palau de Congressos, on hi col·laboren desinteressadament més de vint grups i artistes.

Perquè volem recaptar diners per a assegurar la defensa jurídica dels nostres drets fonamentals.

Perquè volem ajuntar veus per a defensar els nostres serveis públics, l’educació pública, que no és sinó el futur del nostre poble.

I perquè hem de prendre consciència i compromís, tots i cada un, de la nostra corresponsabilitat en la construcció i en el sosteniment de l’estat de dret.

Sols la nostra participació activa i diària en institucions, associacions, col·lectius tan diversos com ho és la societat, podrà donar suficient solidesa al teixit social per a superar els embats totalitaris i privatitzadors que patim.

De la mateixa manera que votar cada quatre anys no ens dóna garantía de construcció democràtica, eixir a manifestar-nos un colp al mes tampoc no ens dóna garanties de canvi. Són gestos necessaris però no suficients.

El que la societat demana ja no són “per quès” ni “per a quès” -ben clar ho tenim-, sinó respondre a la pregunta: “Com?”. Perquè el temps que triguem a decidir-ho, estem donant-lo als que estan darrere de les porres i de les lleis injustes. El Concert del dia 15 no ha de ser sols una celebració, un record, sinó un moment, un lloc des del qual difondre aquest “Com”.

Per això, volem agrair als artistes, als professionals, a BarnaSants i a les editorials que, tot assumint eixe compromís social, col·laboren en el concert o han fet possibles mitjans de difusió com ara el documental “Estudiar en Primavera”, que s’estrenarà en breu i no és més que un altre fruit de la implicació personal en la construcció social, que ens fa persones i ens enriqueix com a poble, de manera més profunda i duradora que la renta per càpita.

València, 16 de gener 2013

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>